קבלת ערר רישיון נשק ארגוני | היעדר כשירות נפשית דוגמה 1


5/5 - (2 הצבעות)
קבלת ערר רישיון נשק ארגוני | היעדר כשירות נפשית
קבלת ערר רישיון נשק ארגוני | היעדר כשירות נפשית

קבלת ערר רישיון נשק ארגוני | היעדר כשירות נפשית

מבוא:
רישיון נשק ארגוני נדרש בעיקר למאבטחים, עובדים בתפקידי ביטחון ואנשים המועסקים בארגונים הדורשים נשיאת כלי ירייה לצרכי עבודה. פעמים רבות, בקשות לרישיון נשק ארגוני נדחות על בסיס קריטריונים שונים, כולל היעדר כשירות נפשית. במקרים כאלה, ניתן להגיש ערר על ההחלטה בדבר היעדר כשירות נפשית במטרה לשנות את ההחלטה. קבלת ערר רישיון נשק ארגוני דורשת הבנה משפטית, מקצועיות ויכולת להתמודד עם הטענות המורכבות שעומדות בבסיס הקביעה על היעדר כשירות נפשית לנשיאת נשק, חוסר במידע, פערי כוחות, אי שיתוף פעולה של אגף כלי ירייה וגם הליך בירוקרטי מורכב.

במאמר זה נפרט על הליך הערר, ניגע בחשיבות בדיקות הכשירות הנפשית ונציג דוגמה ממשרדו של עורך דין רישיון נשק, עמנואל טראץ'.

 

 

מהו רישיון נשק ארגוני? קבלת ערר רישיון נשק ארגוני

רישיון נשק ארגוני הוא רישיון שמוענק לעובדים בארגון שבו נדרשת נשיאת נשק לצורך ביצוע העבודה. מדובר בעיקר במאבטחים, עובדים בתפקידי אבטחה רגישים, עובדים ברשויות מקומיות בהם הוקמו מחלקות ביטחון, עובדים במשרדי ממשלה בהם נדרשת נשיאת נשק ועוד. הנשק הניתן במסגרת רישיון זה משויך לארגון, ולא לעובד באופן אישי.

המשמעות של שיוך הנשק לארגון, הוא שעל הארגון נופלת האחריות לתקינות כלי הירייה המוחזקים, להכשרות לאותם עובדים, לאבטחת הכלים שברשותם, ולהוצאות הנדרשות והקשורות להחזקת הכלים ולעובדים בארגון שמשתמשים בכלים.

הבקשה לרישיון נשק ארגוני מחייבת עמידה בקריטריונים הקבועים בחוק כלי היריה, תש"ט-1949, ובתקנות כלי הירייה (תנאי סף ותבחינים לקבלת רישיון פרטי לכלי ירייה והוראות נוספות), תשפ"ד-2023. קריטריונים אלו כוללים:

  • עמידה בדרישות סף: גיל מינימאלי, אזרחות, ידיעת השפה, שיורת צבאי עד גיל מסויים ועוד.
  • כשירות נפשית: אבחון פסיכולוגי, של פסיכולוג שנקבע על פי חוק המאושר לביצוע בדיקות כשירות נפשית עבור אגף כלי ירייה ואיתור מסוכנות,  המאשר כי אין סיכון להחזיק בנשק.
  • עמידה בתבחינים בריאותיים: בריאות תקינה לנשיאת כלי ירייה.
  • מעבר הכשרה: השלמת הכשרה לתפקיד מאבטח ומעבר קורסים ייעודיים, אם זה הכשרה למאבטח בסיסי, שלב א, שלב ב, קורס אבטחת גופים ציבוריים ועוד.

 

 

חוק כלי היריה, תש"ט-1949, והתקנות החדשות

חוק כלי היריה, תש"ט-1949, מסדיר את מתן הרישיונות לנשק בישראל וקובע את הקריטריונים והסמכויות לרשויות המופקדות על כך. במסגרת החוק, הותקנו תקנות חדשות בשנת תשפ"ד-2023 שמגדירות תנאי סף ותבחינים מחמירים יותר לקבלת רישיון פרטי או ארגוני.

בין היתר, התקנות קובעות כי:

  1. יש לבצע בדיקת כשירות נפשית אצל פסיכולוג מאושר ומוכר, אליו יופנה הנבדק באמצעות חברת האבטחה.
  2. יש לוודא כי אין עבר פלילי או גורמי סיכון.
  3. נדרשת הכשרה מקצועית על פי הנחיות אגף כלי ירייה במשרד לביטחון לאומי ומשטרת ישראל.

תקנות אלו מחמירות כדי להבטיח שנשק יינתן רק לאנשים המתאימים ביותר, אך לעיתים ההחלטות מתקבלות על סמך נתונים לא מדויקים או הליך שאינו מותאם למבקש, כפי שמוצג בדוגמה להלן.

 

דחיית בקשה לרישיון וזכות ערר

  • במקרים בהם נדחית בקשה לרישיון כלי ירייה ארגוני, בשל אחד הטעמים כמו היעדר כשירות נפשית, התנגדות המשטרה,  ניתן להגיש ערר בתוך 45 יום מקבלת ההחלטה. על הערר להיתמך בתצהיר.

  • הערר מוגש לממונה אגף כלי ירייה במחוז, והוא דן בו, בהתאם לנימוקים. הממונה רשאי להסתמך על ראיות מנהליות לקבל או לדרוש פרטים מהעורר. 
  • הערר ייתמך בתצהיר של העורר שיתמוך בעובדות המפורטות בערר.
  • ערר שנדחה, תקום לעורר זכות להגיש עליו עתירה מנהלית בפני בית המשפט המחוזי. והוא ידון כהליך של עתירה מנהלית.
  •  

 

המקרה שטופל על ידי עורך דין עמנואל טראץ'

משרדו של עורך דין רישיון נשק טיפל במקרה מורכב של בחור בן 22 מדרום הארץ, בן מיעוטים שסיים שירות צבאי קרבי בהצטיינות, אשר ביקש לעבוד כמאבטח.
לאחר שניגש לבדיקת כשירות נפשית, התבקש לבצע מבחן ממוחשב בעברית, שפה שאינה שפת האם שלו. הקשיים בהבנת השאלות הובילו לאי הצלחה במבחן ולדחיית בקשתו על ידי הפסיכולוג בטענה של "חוסר כשירות נפשית".

הליך הערר:

  • משרדנו אסף את כל המסמכים הדרושים, כולל נתונים על רקע קרבי והצטיינות בצבא.
  • הוגש ערר מנומק שבו נטען כי ההליך לא התחשב בנסיבותיו של המבקש, ואי הבנתו את השאלות והמבחן הממוחשב בשל ביצוע הבחינה שלא בשפת האם שלו.
  •  
  • מנהלת מחוז דרום, אגף כלי ירייה, אישרה את הערר בהתבסס על המלצות הוועדה, והמבקש החל בתהליך ההכשרה
  • במענה רשמי, אותו הוציאה מנהלת מחוז דרום, אגף כלי ירייה, הגברת סיגלית שוורץ, היא כתבה בפתח מכתבה שהוחלט להיענות ולקבל את הערר.
  • בנימוקים עליהם הסתמכה, פרטה מנהלת מחוז דרום, אגף כלי ירייה כי ערר זה הועבר לוועדת מומחים ובתגובתם מיום 22.5.2023 ציינה הועדה כי ע"פ התרשמותם לא קיימים אצל העורר גורמי סיכון שמצדיקים פסילתו, לפיכך אושר לו לקבל רישיון לכלי ירייה.
  • לאור קבלת המלצת ועדת המומחים לאשר לעורר רישיון לכלי ירייה החליט הממונה לאפשר לעורר לעבור הכשרה לקבלת רישיון לנשיאת כלי ירייה ארגוני.

 

תוצאה:

זמן קצר לאחר מכן, השלים המבקש את ההכשרה ונכנס לתפקידו כמאבטח לשביעות רצון מעסיקיו.

קבלת ערר רישיון נשק ארגוני | היעדר כשירות נפשית

קבלת ערר רישיון נשק ארגוני | היעדר כשירות נפשית


 

הדרך לקבלת ערר רישיון נשק ארגוני

  1. פנייה לעורך דין רישיון נשק: הגשת ערר מחייבת ידע מקצועי, בקיאות ייחודית משפטית בכל הקשור לעילת הפסילה ובכלל זה היעדר כשירות נפשית והתנהלות מול הרשויות.
  2. איסוף חומר תומך: יש להציג מסמכים המעידים על כשירות המבקש, כולל נתונים על שירות צבאי, עבר קרבי ולאתר מסמכים שיש בהם כדי להעיד על אי סבירות ההחלטה.
  3. הגשת הערר: הערר מוגש לאגף כלי ירייה, באמצעות מוקד כלי ירייה, בצירוף כל הנימוקים, הראיות ונתמך בתצהיר.
  4. ייעוץ משפטי, לקראת ועדת מומחים: במקרים בהם עילת הפסילה היא היעדר כשירות נפשית, לרוב מזומן העורר לעמוד בפני ועדת מומחים. עורך הדין לא רשאי לייצג את העורר בפני הועדה, אולם, חשוב מאוד שהעורר יגיע לועדה בהלך הרוח המתאים, וישתף פעולה עם הועדה באופן מלא. 
  5. מעקב והשלמת הליכים: לעיתים, הוועדה יכולה לקבוע תנאים מסויימים אשר רק לאחר מילויים ניתן יהיה לחדש את הרישיון, ובכלל זה בדיקות או חתימה על הצהרות והתחיבויות. עורך הדין יקבל לידיו את המסמכים ויוודא את השלמת התהליך עד סיומו.

 

 

חשיבות בדיקות הכשירות הנפשית

בדיקות הכשירות הנפשית נועדו למנוע מקרים שבהם נשק יגיע לידיים מסוכנות. יחד עם זאת, הליך האבחון חייב להיות מותאם למבקש ולנסיבותיו, כולל שפת האם שלו ויכולת הבנת השאלות. כל קושי או פגיעה בזכויות המבקש עלולים להוביל לדחייה לא מוצדקת.

עורך דין מקצועי יוכל להבטיח כי הליך הערר יתמקד בהיבטים אלו ויבהיר כי אין גורמי סיכון המצדיקים את דחיית הבקשה.

 

 

חשיבותו של עורך דין רישיון נשק בקבלת ערר רישיון נשק ארגוני

תהליך קבלת ערר רישיון נשק ארגוני דורש מומחיות מעמיקה בתחום, הבנה חוקית והיכולת להתנהל מול אגף כלי ירייה, המשרד לביטחון לאומי. עורך דין רישיון נשק מנוסה יידע להוכיח עובדתית ומשפטית, כי העורר ראוי לשוב ולהחזיק בנשק, והסיבה שמלכתכילה נדחה רישיונו הייתה לא מוצדקת ולא מבוססת עובדתית. בנוסף, עורך הדין יבסס את טענתו על תקדימים, חקיקה או פסיקה שיש בה כדי להוביל לתוצאה. 

סיכום

הליך קבלת ערר רישיון נשק ארגוני או קבלת ערר על רישיון נשק למאבטח יכול להיות מורכב, אך הוא אפשרי כאשר מתנהל באופן מקצועי. עורך דין רישיון נשק עם ניסיון מתאים יכול לשנות החלטות שנעשו שלא בצדק ולסייע למבקש לקבל את הרישיון המיוחל.

זקוקים לסיוע משפטי? פנו לעורך הדין עמנואל טראץ':

 

📞 טלפון: 055-2550011
📍 כתובת: ז'בוטינסקי 7, רמת גן, מגדל משה אביב, קומה 27
📧 דוא"ל: Emanuel@Trach-law.co.il

קבלת ערר רישיון נשק ארגוני | היעדר כשירות נפשית
קבלת ערר רישיון נשק ארגוני | היעדר כשירות נפשית

פנה לקבלת

ייעוץ משפטי ללא התחייבות

    055-2550011

    פנו אלינו

    שלחו את הטופס ונחזור אליכם בהקדם האפשרי.

      פנו אלינו

      שלחו את הטופס ונחזור אליכם בהקדם האפשרי.

        דילוג לתוכן