חוות דעת פטור מפיקוח אפ"י | ייעוץ משפטי
חוות דעת פטור מפיקוח אפ"י | ייעוץ משפטי
תוכן עניינים
Toggle
חובת פיקוח אפ"י על יצוא ביטחוני
חוק הפיקוח על יצוא ביטחוני מטיל על יצואנים אחריות לבחון האם המוצרים, הידע והשירותים שהם מציעים כפופים לפיקוח אפ"י או פטורים מפיקוח.
החוק מתייחס לשלוש קטגוריות מוצרים שאם המוצר נכלל בהם אזי הוא נדרש בפיקוח: ציוד ביטחוני, ידע ביטחוני, ומתן שירותים ביטחוניים
קטגוריה 1 – ציוד ביטחוני בקטגוריה זו קיימות מספר רשימות ציוד: ציוד לחימה – בהתאם לרשימת הנשק של הסדר ואסנאר (24 קטגוריות לרבות כלי ירייה, טילים, כלי טיס ועוד); ציוד דו-שימושי* (אמצעים מתקדמים כגון חיישנים, שבבים, ציוד אלקטרוני וכיו"ב); וציוד טילים . MTCR
קטגוריה 2- ידע ביטחוני בקטגוריה זו נכלל ידע/מידע הדרוש לפיתוח או לייצור ציוד ביטחוני או לשימוש בו – כולל תכנון, הרכבה, שיפור, שינוי, אחזקה, הפעלה וכיו"ב. בנוסף, החוק מגדיר כייצוא ידע ביטחוני כל ידע המתייחס לכוחות הביטחון, לשיטות לחימה, אבטחה והדרכות בתחום הביטחון.
קטגוריה 3 – מתן שירות ביטחוני שירות הניתן ע"י אזרח או חברה ישראלים לאדם/גוף זר מחוץ לישראל או בתוך בישראל, ונוגע לציוד ביטחוני כולל תכנון, פיתוח, ייצור, הרכבה, הפעלה וכיו"ב. שיווק/ייצוא של מוצרים ביטחוניים הנמצאים תחת פיקוח ללא קבלת רישיון, מהווה עבירה על החוק.
באם המוצר של היצואן, נכלל באופן ברור באחת הקטגוריות לעיל, ולא נמנה על אחת מהרשימות בהם נכללים מוצרים הפטורים מפיקוח אז המוצר מפוקח.
באם היצואן אינו יודע בוודאות, אם המוצר שלו נכלל תחת אחת הקטגוריות לעיל או תחת רשימת הפטור מומלץ להיעזר באיש מקצוע ולקבל ייעוץ משפטי.
ייעוץ משפטי מעורך דין אפ"י – וסיווג מוצר אם הוא פטור מפיקוח או נדרש בפיקוח
במקרים בהם יצואן מתקשה להגיע למסקנה, באם המוצר שלו בהתאם למאפייניו נדרש בפיקוח, מומלץ להיוועץ בעו"ד אפ"י.
עו"ד אפ"י יקבל מהיצואן את פרטי המוצר, המפרט הטכני של המוצר והשימושים הצפויים בו וכאשר יהיה בידיו את כל המידע הנדרש, יבצע בדיקה ברשימות הפיקוח והפטור. מדובר בבדיקה משפטית מסובכת, אשר לוקחת מספר שעות, במסגרתה יידרש עורך הדין אפ"י לעבור על כל הרשימות, החוקים והתקנות כדי לגבש עמדה סופית.
לרוב, בסוף הבדיקה, יוכל עורך הדין אפ"י לענות ליצואן, באם המוצר שלו נדרש בפיקוח או אם פטור מפיקוח.
בסיום הבדיקה, יערוך עורך דין אפ"י חוות דעת משפטית מנומקת ובה ישטח את מסקנותיו בדבר הצורח בפיקוח אפ"י או הבסיס המשפטי והטכנולוגי לפטור מפיקוח מוצר מאפ"י.
ככל שבחוות הדעת המשפטית אין תשובה חד משמעית, או לחילופין בשל איפיוני המוצר, לא ניתן יהיה לקבל חוות דעת משפטית החלטית, או שהיצואן רוצה מתוך זהירות לקבל גם אסמכתא רשמית מאפ"י באשר לפטור המוצר מפיקוח או הצורך בפיקוח, עומדת לרשותו הדרך לפנות לשם כך לועדת תכולה.
ועדת תכולה באפ"י – הכנה לועדה וייצוג בפני הועדה
ועדת תכולה באפ"י היא ועדה שמורכבת מעובדי אפ"י בתחום הרישוי הנעזרים ביועצים טכנולוגיים. בראש הועדה עומד ראש אפ"י, אשר לעיתים מתחלף על ידי ממלא מקום.
לקראת הועדה, על היצואן להגיש בקשה מפורטת לסיווג עצמי מוצע של המוצר, לצרף אליו מפרט טכני ומסמכים תומכים בהמלצתו לועדה. עדיף לצרף חוות דעת משפטית וטכנולוגית של מומחה, שיחזקו את עמדת היצואן.
הועדה יכולה לדון בבקשת היצואן ללא נוכחות של היצואן ורשאית לזמן את היצואן לעמוד בפניה, לקבל הבהרות בכתב או בעל פה בקשר למוצר ולבסוף החלטתה נשלחת ליצואן.
עורך דין אפ"י מנוסה, ידע להנגיש את הנימוקים על שום מה יש לפטור את המוצר מפיקוח בצורה טובה ונהירה יותר, יבסס את הבקשה לפטור והסיווג העצמי על החוק, התקנות ויציג את המאפיינים הטכניים של המוצר שמאפשרים את קבלת הפטור.
במידה והיצואן יזומן לועדת תכולה, יתייצב עו"ד אפ"י וייצג את היצואן בבקשתו, תוך הבאת אנשי מקצוע מטעמם וירחיב את הנימוקים הרלוונטיים.
מה עדיף? חוות דעת מעורך דין אפ"י או תהליך בועדת תכולה?
בהתאם לחוק, האחריות לקביעה באם המוצר מפוקח או לא מפוקח חלה על היצואן. לפיכך, עוד בטרם לועדת התכולה, על היצואן לבצע בדיקה עצמית אם המוצר שלו נכנס בגדר מוצר בפיקוח.
החוק לא קובע חובה על יצואנים לקבלת חוות דעת משפטית, אלא מטיל חובה כללית עליהם לסווג באופן עצמאי את המוצרים, כך שבאופן טנטטיבי יכול היצואן להחליט ולסווג בעצמו את המוצר ללא כל חוות דעת.
הבעיה בזה שברגע שהיצואן סיווג את המוצר שלו, אשר יש לו מאפיינים שייתכן ויצריכו פיקוח, באופן עצמאי, מבלי להתבסס על חוות דעת מקצועית מנומקת, ואם הוא שגה הוא חשוף לסנקציות פליליות ומנהליות כגון קנסות כבדים, כפי שמפורטות בחוק.
לכן, בכדי לצמצם את החשיפה הפלילית והמנהלית מומלץ מאוד לקבל חוות דעת מקצועית בכתב, במיוחד באשר לפטור מפיקוח מוצר.
חוות הדעת המקצועית, בכתב, מגינה על היצואן ועל בעלי התפקידים בחברה.
אפילו, אם יתברר בהמשך כי נפלה טעות בחוות הדעת, והמוצר היה צריך להיות מפוקח, והיצואן ובעלית התפקידים הסתמכו על חוות דתע משפטית מנומקת, רצינית, הם יהיו פטורים מאחריות פלילית בשל עקרון ההסתמכות.
בכל מקרה, עומדת לרשות היצואן גם האפשרות לפנות לועדת תכולה, וזה במקרים בהם היצואן יתקשה להחליט באשר לסיווג המוצר.
משך זמן הנדרש לצורך חוות דעת משפטית מעורך דין אפ"י ומשך הזמן לטיפול בועדת תכולה
עורך דין אפ"י, הוא נותן שירות עצמאי, זמין, הרואה ביצואן כלקוח, וככזה יזכה היצואן לשירות אישי.
כפי הנהוג בשוק הפרטי, משך זמן הטיפול בלקוחות הם קצרים יחסית.
חוות דעת משפטית בעניין ניתן יהיה לקבל בזמן קצר יחסית (תלוי מורכבות המוצר), אם זה בימים בודדים או תוך שבועות.
לעומת זאת, זמני הטיפול באפ"י ממושכים, ועדות תכולה לא מתכנסות כל יום (אחת לכמה חודשים), משרדי הממשלה לעיתים יוצאים להדממות, ימי חופש מרוכזים מה שבוודאי לא מסייע לזמני הטיפול.
בנוסף לכך, קיים הליך מקדים לועדת התכולה שעל היצואן לעבור בדמות ניסוח בקשה, ניסוח של נימוקים לסיווג עצמי, להכין מפרטים, לבצע השלמות מידע, ולמצוא דרך להעביר את החומר לועדה.
עורך דין אפ"י הוא נותן שירות, אשר בוודאי יקבל את כל המידע הנדרש, אולם יפעל ויעבוד בסדרי זמנים קצרים יותר מאחר שבאופן טבעי הוא לא נתון תחת הנטל הבירוקרטי והאילוצים הארגוניים כפי שפורטו, וניתן לקבל את תוצריו תוך ימים או שבועות בודדים.
משמעות הפטור מפיקוח אפ"י ליצואנים – קיצור הליכים, אי תלות, זמן וכסף
פטור מפיקוח מוצר באפ"י מאפשר שיווק של המוצר בצורה מהירה יותר, מסירה חסמים והגבלות באשר למדינות, מרחיבה את מאגר הלקוחות של החברה, חוסכת מהיצואן הליכים בירוקרטיים מסורבלים וחוסכת לחברה משאבים, זמן וכסף.
שירותי עו"ד עמנואל טראץ' לניסוח חוות דעת משפטית לפטור מוצר מפיקוח אפ"י
עו"ד עמנואל טראץ' מספק שירותים ליצואנים בתעשייה הביטחונית, עורך חוות דעת העוסקות בסיווג מוצר, פטור מפיקוח ועמידה בחוק היצוא הביטחוני.
עו"ד טראץ' מייצג יצואנים בבקשות לפטור מפיקוח בפני ומעניק ייעוץ וייצוג לקראת ועדות תכולה של אפ"י. השירות ניתן בזמינות גבוהה ובאופן מותאם אישית לצורכי הלקוח.
יצירת קשר לקבלת ייעוץ משפטי
טלפון: 055-2550011
כתובת: ז'בוטינסקי 7, רמת גן, מגדל משה אביב, קומה 27
דוא"ל: Emanuel@Trach-law.co.il
פנה לקבלת
ייעוץ משפטי ללא התחייבות