רישיון נשק בהליך מזורז – אין דבר כזה, יש הליך יעיל !
תוכן עניינים
Toggle
רישיון נשק בהליך מזורז – אין דבר כזה, יש הליך יעיל !
בישראל של השנים האחרונות, הביקוש לרישיונות נשק נמצא בעלייה מתמדת. אירועי טרור, תחושת חוסר ביטחון במרחב הציבורי וקריאות של בכירים במערכת הביטחון לעידוד נשיאת נשק על-ידי אזרחים — כל אלה תרמו לכך שעשרות אלפי ישראלים פנו להגיש בקשה לרישיון נשק פרטי.
במקביל, צצו לא מעט הצעות של גורמים פרטיים, יועצים ובמקרים מסוימים אף גופים מאורגנים, אשר מציעים "הוצאת רישיון נשק בהליך מזורז". חשוב לדעת: אין דבר כזה.
יש הליך סדור, מקצועי, יעיל, מלווה על ידי עורך דין רישוי נשק, שיכול באמצעות מקצועיותו והבנתו את התבחינים, לדייק את התהליך ובכך לקצרו.
המציאות המשפטית – נוהל סדור, לא קיצור דרך, אין דבר כזה רישיון נשק בהליך מזורז
הליך קבלת רישיון לנשק במדינת ישראל מוסדר על-פי נהלי רישוי כלי ירייה של המשרד לביטחון לאומי, אשר קובעים במדויק את התנאים, הקריטריונים והשלבים שכל מבקש נדרש לעבור. הליך זה איננו גמיש או נתון לפרשנות אישית – זהו תהליך בירוקרטי ומנהלי, הנבחן על-פי קריטריונים אובייקטיביים ונהלים ברורים.
גם אם אתה עומד בכל התנאים, כולל מקום מגורים המזכה, שירות צבאי מלא בתפקיד לוחם, בריאות תקינה, עבר פלילי נקי והצגת צורך מבצעי – עדיין תעבור הליך בדיקה שעשוי להימשך בין מספר שבועות למספר חודשים. אין שום גורם שיכול "לדלג על התור", ואין מסלול VIP שאינו תואם את נוהלי המדינה.
מה כן קיים? הליך סטנדרטי מול הליך מזורז "מבחינה פרקטית", הליך "יעיל" ומנוהל נכון מבחינה משפטית
נכון שישנם מקרים בהם ההליך מתקדם באופן מהיר יחסית – בעיקר כאשר הבקשה מלאה, האדם עומד בכל התנאים, ולא נדרשת בדיקה מעמיקה נוספת, או השלמת מסמכים.
אולם, גם במקרים אלו – לא מדובר ב"הליך מזורז" במובן המשפטי או הפורמלי של המילה, אלא בהליך תקני שהתנהל בצורה תקינה ויעילה.
עורך דין רישיון נשק, יודע לייעל את התהליך, לסייע באיסוף מסמכים, לארגן את הבקשה בצורה נכונה, באופן שבו פקיד כלי ירייה או הממונה לא יידרש להליך של השלמת מסמכים, הליכי בדיקה נוספים, בירורים, הרחבות.
היכן נולדה האשליה של "הליך מזורז"?
האשליה הזו צמחה, בחלקה, בגלל פרסומים שיווקיים ופרשנות מוטעית של השיח הציבורי. למשל, לאחר מבצע "חרבות ברזל" והאירועים הביטחוניים הקשים, קראו שרים וחברי כנסת "להקל" בהליכי הרישוי.
יש מי שתרגם קריאות אלה כהסרת חסמים או האצת הליכים, אך בפועל, הנהלים עצמם לא שונו מהותית. מה כן קרה?
נוספו קטגוריות נוספות של זכאות (למשל: תושבים מיישובים מרובי איומים או יוצאי יחידות מסוימות), והוקצו תקנים נוספים לטיפול בבקשות.
כלומר – הבסיס הבירוקרטי והמשפטי לא השתנה, אך נוצר רושם ציבורי כאילו מדובר ב"מסלול מהיר".
מהם שלבי ההליך לקבלת רישיון נשק?
כדי להבין מדוע אין באמת "הליך מזורז", אלא יש הליך "יעיל" צריך להכיר את שלבי ההליך:
בדיקת זכאות – ראשית, על המבקש לבדוק אם הוא עומד בתנאים לזכאות (על בסיס מגורים, שירות צבאי, עיסוק, או קריטריונים נוספים).
הגשת בקשה מקוונת – הכוללת פרטים אישיים, מסמכים, הצהרת בריאות, תצהרים ופרטים נוספים בהתאם לקטגוריית הזכאות.
בדיקות רקע – המשרד מבצע בדיקות מול המשטרה, שב"כ, מערכת הבריאות וגורמים נוספים.
בדיקה רפואית – על המבקש להמציא אישור רפואי, הצהרת בריאות חתומה בידי רופא משפחה או רופא מטפל ולעיתים נדרש לבדיקה פסיכיאטרית, באם עלתה אינדיקציה בתחום.
השלמת מסמכים – במקרים מסוימים, מבקש הרישיון יידרש להשלים מסמכים או יצרו איתו קשר לבירור פרטים, או בקשות. מדובר בשלב שניתן לייתר אותו באמצעות הגשה מקצועית או לפחות לצמצם לפרקי טיפול מינימאליים באמצעות קבלת ייעוץ משפטי וליווי משפטי מעורך דין רישיון נשק.
בשל העומס הרב באגף כלי ירייה, עד שהפקידים יוצרים קשר, ומבצעים בירורים זה מעכב את הבקשה. במיוחד כאשר מוגשים מסמכים לא נכונים. זה מגביר את הסיכוי לדחיית הבקשה.
קבלת תשובה – רישיון מאושר או נדחה. אם הרישיון נדחה, ניתן להגיש ערר על דחיית הבקשה.
הדרכה וקליטת הנשק – לאחר קבלת אישור מותנה, יבצע המבקש הדרכה בסיסית וקורס בנשק. עם מעברו את הקורס, יוכל לרכוש כלי ולקבל את הנשק בפועל.
התהליך כולו עשוי להימשך בין שבועות בודדים למספר חודשים (עד שישה ), לעיתים אף יותר – תלוי בעומס, במהירות ההמצאה של המסמכים, ובמורכבות המקרה.
מי שמבטיח קיצור דרך – עלול לסכן אותך
במהלך השנים נחשפו לא מעט מקרים של התחזות, ייעוץ מטעה, ואפילו זיוף מסמכים מצד "יועצים לרישוי נשק" שטענו שיש להם קשרים עם הגורמים המאשרים. חלקם גבו אלפי שקלים תמורת "קידום הליך", ובפועל לא יכלו לשנות דבר.
חשוב להבין – הגורמים שמטפלים בבקשות לרישיון נשק פועלים בהתאם לנהלים מחייבים, וכל חריגה מההליך עלולה להיחשב לא רק לפגם מנהלי – אלא לעבירה פלילית.
גם אם מישהו מצליח "לזרז" הליך באופן לא תקין, הדבר עלול להיחשף בעתיד, להביא לביטול הרישיון, ואף לפתיחה בחקירה.
האם עורך דין יכול לזרז את ההליך?
עו"ד המתמחה בתחום יכול בהחלט לסייע למבקש להבין את הקריטריונים, להגיש את הבקשה בצורה תקינה, לנסח מכתבי נימוק, לאמת תצהירים הנדרשים לפי התבחינים ובמקרה של סירוב לייצג בערר על דחיית הרישיון.
כלומר – הוא יכול לסייע בתהליך, להתגבר על המורכבות, הכין מסמכים ולמנוע טעויות שמעכבות את ההליך.
אך גם עורך הדין לא "מדלג על התור". הוא לא קוסם, והוא לא פועל מחוץ לנהלים. תפקידו להבטיח שההליך יתנהל באופן תקין וחוקי – לא עוקף חוק.
סירוב לרישיון – והשלכות אפשריות
במידה והבקשה נדחתה – ניתן להגיש ערר לממונה באגף כלי ירייה אשר יבחן את הטענות ויחליט אם לקבלו או לדחות את הערר.
במידה והערר נדחה ניתן להגיש עתירה מנהלית.
גם כאן – נדרשת פעולה מקצועית וזהירה, תוך ניתוח הסיבות לסירוב, הצגת טיעונים רלוונטיים ועמידה בלוחות הזמנים הקבועים בחוק העומדים על 45 ימים.
תהליך זה עשוי להימשך אף הוא מספר חודשים, והוא אינו בגדר "קיצור דרך" אלא מהלך משפטי לכל דבר.
לסיכום – שקיפות, סבלנות ומקצועיות
הדרך לרישיון נשק בישראל איננה פשוטה – ובצדק. נשיאת נשק חם היא זכות שמלווה באחריות כבדה, ולא מדובר בפריבילגיה שניתנת לכל דורש.
התהליך המובנה, גם אם איטי לעיתים, נועד לוודא שהנשק יגיע רק לידיים אחראיות, לא מסוכנות, ולמי שבאמת נזקק לו.
אם אתה שוקל להוציא רישיון נשק – עשה זאת נכון. אל תאמין להבטחות שווא על "הליך מזורז". פנה לאיש מקצוע אמין, בדוק את זכאותך, פעל בהתאם להנחיות, ובעיקר – היה סבלני. במערכות הציבוריות, מי שמחפש קיצור דרך – לעיתים מגלה שזה גם הנתיב הכי ארוך והכי מסוכן.
מוזמנים ליצור קשר עם עורף דין עמנואל טראץ, המתמחה בכלי ירייה לקבלת ייעוץ משפטי בנוגע לזכאות לרישיון נשק ושלבי ההליך לקבלת רישיון נשק.
פנה לקבלת
ייעוץ משפטי ללא התחייבות